onsdag 23 februari 2011

Ond cirkel

Vi har ju sen någon månad tillbaka infört endast ett sovpass om dagen. Det funkade superbra i början och barnen sov som stockar nätterna igenom. Det gör de väl fortfarande till viss del så det är inte där problemet ligger. Däremot så vaknar de ju fortfarande vid typ 06 och känner att de är färdigsovda. Jag har testat att ge lite välling på morgonen men det verkar bara ge dem mer energi - inte den önskade effekten av 2h mer sömn. Eller varför begränsa sig till 2h...

Ett annat problem som uppstått på senare tid är att de blir hysteriskt trötta och gnälliga runt halv tio. I vanliga fall äter vi lunch vid elva tiden men jag har fått tidigarelägga den till halv elva istället, och då är de så trötta att de knappt orkar äta något.

Jag inser att de såklart blir tröttare nu när de går/springer omkring hela tiden men det känns lite som ett steg tillbaka om jag skall börja lägga dem igen en gång på förmiddagen och en på eftermiddagen. Särskilt eftersom de börjar dagis om typ 2månader och där kommer de ju bara att sova en gång om dagen.

Så min fundering är om jag bara skall försöka få i dem någon macka och lite yoghurt innan de somnar och sedan köra lunch när de vaknar. Men då blir det liksom lunch och sedan 3h senare middag. Lite mycket mat på mat kanske och återigen känns det inte som en bra lösning eftersom det inte kommer vara så på dagis.

Någon annan som har en bra lösning? Hur håller jag dem vakna och pigga? Hur får jag i dem så mycket mat som möjligt utan att ge dem lite då och då så de småäter? Hur får jag dem att sova minst 18h per natt?

4 kommentarer:

Karin sa...

När Gustav var i samma ålder så sov han en liten tuppis på fsk vid 9.30, då hade han fått fruktmellis innan. Sedan åt han lunch vid 11.15 och därefter det långa sovpasset på 1,5-2 h. Vid 14.30 mellanmål med fil, smörgås el lik. Sedan middag hemma vid 17-17.30. Och sedan välling innan läggdags vid 19-tiden. Idag när han är 1½ år så sover han inte f-mtuppisen, utan bara efter lunch. Testa detta vettja! Lycka till!

Kram Karin

Jullan sa...

Ja lite så ser ju vårt schema ut nu förutom tuppluren då.

Anledningen till att vi slutade med den där tuppluren på förmiddagen var för att det tog typ 40 min för dem att somna och sedan sov de ändå bara i 20 min. Men det kanske går snabbare nu..

Blir något för Björn att bita i. ;)

Anonym sa...

Precis som för oss funkar ju bara en riktig sockekick
så håller man sig pigg fram till lunch...
Tycker lätt mellis innan och lunch efter låter bra, man behöver ju inte ge 2 lagade mål varje dag så prova att altinera lite med middag, lite större melliss på em.
Kram

annesophie sa...

Mina grabbar vaknar runt 7 och sen märker jag att de är rätt trötta runt 10. Det bästa då är att gå ut med dem en stund...inte i vagnen såklart :) igår lyckades förvisso Isac att somna i pulkan, haha! Sen äter de vid 11.30 och somnar strax efter 12 i ca. 2h.

Har också funderat på tupplur, iallafall de dagar då de vaknar extra tidigt. Det räcker ju med att man sätter dem i vagnen inomhus å låter dem sova en 20-30 min.