fredag 22 maj 2009

Nytt parti

Jag funderar på om man kanske skulle starta ett nytt eget parti. Det skulle i så fall heta: "Jobb får man inte - man söker dem" alltså JFMIMSD. Kanske lite krångligt, skall fundera på ett annat namn.

Eftersom vi har kommit in i vår politiska ådra hemma så kollade vi också på Debatt igår. (Parantes: Hallelujah över att Janne Josefsson äntligen kastar in handduken) Det handlade om segregationen i Sverige och vems fel det egentligen är över att alla invandrare hamnar i vissa förorter och i vissa regioner av Sverige. Det är ju en diskussion som kan stötas och blötas fram och tillbaka så det orkar jag inte ens gå in på.

Det jag däremot reagerade på är att alla hela tiden pratar om att de "vill ha" ett jobb, eller "behöver få" ett jobb. Vaddå vill ha? Jag vill ha en miljon men inte fan får jag det. Jobb "får" man inte, man får däremot söka dem. Ingen kommer och kastar jobb på folk, vare sig man är svensk eller invandrare. Jobb får sökas och sen håller man tummarna för att arbetsgivaren tycker att just du passar för det jobbet.

Läste en insändare i Metro som jag tyvärr tror speglar vårt samhälle lite väl mycket. En arbetsgivare inom restaurangbranschen berättade att han då och då annonserar efter arbetskraft på Arbetsförmedlingen. Samma sak inträffar varje gång, han får ett x-antal ansökningar, säg för enkelhetensskull 20 st. Till att börja med så ringer det 5st trots att det klart och tydligt står att ansökningar ENBART sker skriftlig. Samtliga ber honom skriva upp deras namn så att han kan säga det till deras handläggare på Arbetsförmedlingen. Av de andra 20 ansökningarna så är 10 adresserade till xxxx. De har alltså bara kört ett massutskick till precis alla som annonserade om jobb den dagen och inte ens orkat engagera sig i att skriva ut företagets namn. Ytterliggare 5st väljer att rent av skriva i sin ansökning att "de egentligen inte alls vill ha det här jobbet men de måste söka för att få behålla sin a-kassa". Kvar är då ca 5st som kanske har försökt anstränga sig lite mer än de andra och åtminstone präntat in rätt namn på företaget eller åtminstone visar lite intresse för den tjänsten som utannonseras.

Märk noga att detta inte är någon invandrarfråga utan förmodligen utövas av allt från sjukpensionärer till akademiker som tycker att de är för fina för vissa jobb. Blir man inte trött? Det måste väl ändå vara bättre att ha ett jobb och under tiden söka efter annat än att bara gå hemma och vänta tills någon GER dig ett jobb? Det kommer förmodligen aldrig hända. Det måste ju ändå löna sig att jobba? Tyvärr har väl vissa olika partier i riksdagen glidit ifrån det här lite väl mycket och känns numera som rena bidragspartier istället. Jag kan tänka mig att vissa delar av den politiken som Moderatena bedriver idag motsvarar vad Socialdemokraterna tyckte för 20-30 år sedan, men någonstans på vägen har man liksom tappat bort vad man egentligen står för..

Tunga ord en fredagsmorgon men det kan ni fundera på lite..

Inga kommentarer: