söndag 17 februari 2013

Om barnprogram

Varje dag. Varje morgon. Varje kväll. Samma sak - Disney Channel på repeat. Jag kan varenda tablå utantill, vet precis när vilket program börjar och känner vid det här laget dessutom igen avsnitten eftersom de verkar ha 10st av varje som de kör om och om och fucking-om igen.

Nedan ser du våra barns favoriter och en kortare recension av dessa.

1. Och ohotad etta - Jake och Piraterna


Handling: Jake och hans vänner skall lösa piratproblem och får då gulddubloner som de lägger i sin skattkista.

Karaktärer: Hej stereotyper. Jake är typ den snygge och coola ungen som vi alla vet har två val i livet. Antingen lyckas dem eller så är det personen som blir fast i sin hemstad, skaffar 7 barn med olika partners och jobbar på ett lager. I serien framställs han dock som den coola. Det är nämligen bara han som kan spela elgitarr, åka skateboard och göra mer avancerade saker.

Issy (reservation för stavning) är tjejen. Naturligtvis klädd i rosa och allmänt fnittrig. Ibland får hon göra farliga saker men mest är hon till för att kasta guldstoft på alla som behöver flyga.

Dudde - den lilla fete ungen med orangefärgat hår. Dudde är alltid rädd, säger att han inte kan göra saker, snubblar och tar sönder det mesta. När Dudde väl klarar av att göra något så pratar de andra med honom som han är en retard och berömmer honom överdrivet mycket.

Betyg: 2 bajsblöjor


2. Händige MannyHandling: Manny bor i en by där absolut ingen kan lyfta ett finger för att få något gjort. Han behöver därför åka ut och lösa diverse problem med sina creepy talande verktyg. Detta är ju också någon form av "nu-lär-vi-mexikanska-barn-prata-engelska-program" gjort i USA. I ungefär varannan mening slänger antingen Manny, verktygen eller någon av de andra menlösa figurerna in ett engelskt ord, direkt följt av översättningen. Ungefär så här:
"Å nej, its broken. Den är trasig"
Det är lite oklart vad syftet med detta är. Det låter lite som när han Jonas Hallberg i svenska Top Model envisas med att slänga in "fabulous!" i allt han säger.

Karaktärer: Verktygen. Manny. En afroamerikan och en vit man. All set gällande korrekthet alltså.

Betyg: 1 bajsblöja


3. Specialagent OsoHandling: Specialagent Oso, här ovanför i flaskbottnar och någon slags mossgrön pansarmössa - hjälper obegåvade barn att lösa problem. En 20 minuter ägnas åt hur man smartast i tre olika steg löser allt från att knyta en rosett till att sätta på ett plåster. Han har något slags system som gör att han får ett larm så fort varje unge behöver problem. Sen dyker han och hans lilahåriga väninna upp och styr upp.

Karaktärer: Gummibjörnen ovanför.

Betyg: 1 bajsblöjaMin tanke var ju att barnen helst skulle vilja titta på gamla Disneyklassiker. Därför har vi köpt tex Lejonkungen, Robin Hood och Peter Pan. Den första är de totalt ointresserade av, Robin Hood har de hittills aldrig hållt sig vakna igenom och Peter Pan - han är ju ta mig fan den största egoisten som någonsin trampat i en Disneysaga.

Vi får återgå till Youtubeklipp med Teletubbies istället.

Inga kommentarer: