onsdag 19 januari 2011

Världens godaste bullar

Min bästa mamma gör världens godaste bullar. Dessa bullar är inga smalbullar, snarare tvärtom. Men som ni vet - om man tränar så får man ju också unna sig. Jag har några kvar sen Pollys och Dinos 1-års kalas men snart är det nog dags att göra en ny omgång. Tur att man inte är kvar på den där "ät-inget-bröd" dieten.

OBS! Order från mamma - dessa skall bakas med mycket smör och mycket kärlek.

Deg:

50 g jäst

100 g smör

3 dl mjölk

½ tsk salt

¾ dl socker

7 dl vetemjöl

½ ägg


Fyllning:

100 g smör

1 dl socker

2 tsk vaniljsocker

Smula jästen i en bunke. (Häll på lite socker på jästen, så smälter den lättare)

2. Smält smöret på mellanvärme, tag av från plattan, häll sedan i mjölken och låt allt bli ca 37 grader. Häll detta över jästen och rör om så jästen löser sig.

3. Tillsätt ½ ägg, socker och salt- vispa lite

4. Tillsätt vetemjölet och arbeta degen i några minuter. OBS- degen ska vara lös.

5. Fördela degen med hjälp av två matskedar i ca 24 aluminiumformar för bullar.

6. Rör ihop fyllningen

7. Gör ett hål med hjälp av två teskedar (dela bullen) och fyll med drygt 1 tsk av fyllningen. ”Stäng” hålet igen.

8. Låt bullarna jäsa i ca 40 minuter.

9. Pensla försiktigt med resten av ägget, strö på pärlsocker, alternativt flagad mandel, alternativt båda två….

10. Grädda i mitten av ugnen ca 8 minuter på 225 grader. (Eller till bullarna fått fin färg)

11. Låt svalna på galler med bakduk över.

Inga kommentarer: