torsdag 28 oktober 2010

Gröt och välling

Question:

Är det sant att man bara kan ge gröt och välling tre gånger per dag? Det säger vår BVC-tant och hänvisar till att det blir för mycket för barnens magar annars. Är det någon annan som har hört det? Vi har nämligen vänner i Stockholm som aldrig har hört talas om detta och som ger sin son välling oftare än så och han verkar ju må hur bra som helst.

Vårt schema ser nämligen ut så här nu:

08.00 Gröt

Massa annan mat

19.00 Välling

22.30 Välling

Vi skulle dock vilja byta ut 05-06 målet till välling istället för mjölk och hoppas på att de somnar om och sover lite längre då, men samtidigt känns det lite tunt med enbart yoghurt och macka till frukost för dem. Särskilt med tanke på att hälften av mackan hamnar utanför.

Idag fick de välling vid 05.30 OCH gröt. Vi väntar nu med spänning på att se vad som händer.

6 kommentarer:

Anonym sa...

kör på välling... det blir de mättare av!

Har aldrig hört begränsningar, däremot ska man ju inte byta ut "vanliga" maten för de behöver den näringen!

kram på er

annesophie sa...

Vår bvc-tant pratar sällan om mat med oss å vi frågar bara ibland. Det där har jag inte hört något om iallafall. Våra åt välling å gröt 4 ggr om dagen innan å det gick så bra så.

Nu får de dock 1,5 portion gröt + macka (bytte ut vällingen) vid 19, sen klarar de sig till 05.30, då bli det välling å sen gröt vid 8.30.

Ni får väl testa er fram å se vad som funkar på era barn.

iia sa...

Jag hade inte heller hört talas om att välling och gröt inte skulle vara bra för barnens magar förrens jag fick en regelrätt utskällning av dietisten. Kan ta det från början så förstår ni: Min dotter har haft problem med magen, hon fick ont, kräktes och feber till och från under nästan 1 år. BVC och läkare hävdade "lätt släng av magsjuka" tills den dagen läkaren kände en "knöl" i magen som han så fint uttryckte det. Jag grät inombords hela vägen in till röntgen och tänkte cancer men det visade sig vara förstoppning ! Därav var vi hos dietisten som förklarade att pga all (köpt) barngröt och välling har många små barn bekymmer med förstoppning. (Min dotter är väldigt smal och petig i maten därför drack hon välling minst tre gånger om dagen) Vissa BVC informerar om detta men majoriteten gör det inte.

Johanna S sa...

I Södertälje fick vi oxå den förmaningen men sen är ju skillnaden hur mycket man äter varje gång. En hel portion gröt är ju 1 1/4 dl vatten och detta x 3 är ju tre mål. Har inte koll på hur mycket en hel portion välling räknas då Hugo aldrig gillat det.

Jullan sa...

Vi kör på lite välling på morgonen nu så de får typ 3½ mål om dagen. Det verkar funka fint och gör dem dessutom lite tröttare än den vanliga mjölkersättningen.

AnneSophie: Hur är det att köra med matning så på kvällen? Våra är så gnälliga då så jag misstänker att mer än hälften skulle hamna utanför.

AnneSophie sa...

Jodå, det fungerar riktigt bra faktiskt. Vissa dagar får man distrahera dem lite men det gäller ju inte bara det målet. Anledningen till bytet var ju att de inte var så intresserade av vällingen och åt bara halva flaskan. Nu tror jag att de vant sig vid att det är gröt som gäller vid kvällsmålet.

Skönt om Polly och Dino nu somnar om efter morgonvällingen - det betyder mycket!