tisdag 12 oktober 2010

En härlig ovana

Varje eftermiddag sover barnen runt 1 ½ - 2h. Jag har tidigare väckt dem eftersom jag tänkte att det kanske gör att de sover bättre och längre pass på natten men efter en egen fältstudie över detta, samt att BVC-tanten sa att det inte påverkar så får de sova så länge de vill. Detta resulterar i att inte bara barnen sover utan att jag också tar en s.k powernap på drygt 1h eller mer också. Det sitter fint i en trött hjärna.

Så fint att jag ämnar att gå till gymet senare ikväll också. Trots ett just nu pågående missbruk av nässpray och lite tungt huvud så kämpar jag dit. Jag tänkte att det skulle bli en härlig ovana också.

Och naturligtvis så tar vi mer än gärna emot tips på hur de små rackarna sover hela natten ostört. Vi trycker i dem välling vid 23 men lik förbannat vaknar de runt 3-4 och tycker att det är dags för mat. Jag bråkar med dem nu så de får aldrig äta innan kl 4 men även om jag skulle skita i att ge dem mat tills det är dags för frulle vid halv åtta (vilket de enligt BVC skall klara sig till) så är min fråga: Finns det något som säger att de kommer att sova tills dess bara för att jag slutar mata dem på natten? Då kanske de bara är vakna och odrägliga istället?

9 kommentarer:

Fia sa...

Jag tror jag har sagt det förut, men jag tänker säga det igen.
Ta fighten. Ge dem ingen välling att somna till, och ingen när de vaknar på natten. Kommer kanske va skitjobbigt en eller två nätter, men jag är övertygad om att efter nån veckas bökande så sover de hela natten sen. Jag trodde inte att det skulle funka på Emmy, som vaknade en-två gånger varje natt ända tills vi slutade helt med välling som sömnmedel. Efter det sover hon hela nätterna.
SÅ. SKÖNT.

Fia igen. sa...

Vill tillägga en grej: Försök inte byta ut vällingen mot vatten om de vaknar på natten. Då kommer de fortsätta vakna. Har nämligen testat den också. Det är no treat som gäller för att det ska funka.

Jullan sa...

Det är så va? Fan också. Då får Böna ta semester en vecka så får vi styra med det där lite, orkar ju inte fixa allt själv.

AnneSophie sa...

Hmm...våra grabbar åt inte på natten innan, eller ja, vi gav dem lite runt 20 och sen åt de inte förrän runt 05, vilket jag tycker är ok. Men nu ska de vissa nätter ha mat redan vid 3.30-4.00. Och inte är det bättre nu med alla förkylningar som attackerar oss varannan vecka ungefär.

Har ni testat att mata dem tidigare än 23 på kvällen? Vi matade också grabbarna rätt sent i början sedan tidigarelade vi det och nu somnar de 19 och sen ger vi dem lite välling vid 20 (då åt de senast gröt runt 17). Vi har testat att ge dem välling innan de somnar men då äter de knappt och det är väl antagligen för att vi aldrig vant dem vid att inte äta välling innan de somnar. Kanske lika bra det...

Oj, det här blev visst lite långt =)

Jullan sa...

Vi försöker proppa i dem så mycket mat som möjligt under dagen men det går sådär ibland.

Vi ger dem välling vid 19 tiden och sedan brukar det ta typ 15 min innan de somnar så de somnar sällan av själva ätandet. Sedan brukar vi trycka i dem lite mer välling runt 23 tiden, ibland äter de upp hela flaskan och ibland inget alls.

Egentligen behöver de säkert inte det där målet och dessutom gör det ju att blöjjan är dyngsur på morgonen...

Louise sa...

Det finns säkert något sömnmedel till barn som ni kan importera från USA, det lär funka!

Annars, köp en större säng och ha dem bredvid, funkar utmärkt som preventivmedel och naturligt sömnmedel. Hon är trygg där mellan oss helt enkelt (även om jag önskar hon sov i egen säng)...

Tom sa...

FEL! Låt dom aldrig sova i samma säng som Er. Då släpper dom inte greppet förens vid 10 års ålder...
Det finns hur många exempel på det som helst..

Det med välling har vi ingen erfarenhet av, vi gav Leon gröt på kvällen ist, med lite sockerfri sylt.. Han stog sig på det rätt länge, helst havregrynsgröt då...

Jullan sa...

Jag är faktiskt med Tom där, vi låter dem nästan aldrig vara i vår säng - möjligtvis för lite morgonmys när man skall försöka få till åtminstone 5 min extra sömn.

Dessutom är det en praktisk grej för oss eftersom båda två bara stissar upp varandra ändå.. :)

Louise sa...

Jag säger inte att det är det bästa eftersom hon vägrar lämna vår säng.

Men i utbyte sover både jag och Jensafan hela, långa nätter utan avbrott. Det är ju skönt och samtidigt en härlig känsla att veta att hon känner sig så trygg mellan oss. Men jag ska anställa en militär sen när hennes rum är färdigt och hon ska börja sova där!