måndag 14 juni 2010

Sova hela natten - part two

Lördag natt.
Dino vaknar kl 23.40 och tycker "nu måste det väl ändå vara dags för en nattamacka?" Nej tycker jag och tvingar honom att somna om. Sen vaknar han ungefär var 30e minut men jag söver om honom hela tiden. Klockan 01.30 får han ett frispel och skriker att han minsann är nära svältgränsen. Enligt honom. Enligt mina beräkningar och att tyda av blöjan så har han druckit mer än vad han egentligen behöver. Jag känner där på natten att det kanske är dags att börja tillämpa det där med att ignorera. Så jag ignorerar i 40 minuter medan han skriker sig helt hes. Syrran och pappan sussar så gott igenom detta inferno. Vid strax innan kl 3 börjar syrran vakna till och skrika med. Vid det laget kände jag att eftersom jag redan börjat lite så kan jag likaväl fortsätta, så jag och Björn sitter och stirrar på två bebisar som skriker för fulla muggar i 40 min till. Sen somnar dem till slut lätt utmattade och sover till halv sex.

Detta kanske inte var det mest lämpliga eftersom man kan tycka att vi borde kommit fram till den här strategin tillsammans och framför allt när båda kan vara med ett par nätter. Björn jobbar ju i veckorna så det känns ju inte så schysst att han skall behöva vara vaken hela nätterna. Jag var dessutom ett vrak på morgonen efter att ha sovit i exakt 3h.

Med andra ord var det dags för en liten annan typ av strategi (åtminstone fram till semestern) den här natten. Vi matade och la dem som vanligt vid 20 tiden. Sedan somnade jag helt utmattad exakt 21.07 och därefter matade Björn barnen en gång till vid 23 tiden. Då åt de i sömnen och fick ligga kvar i sängen. Sen vaknade jag klockan 05 och var helt utvilad utan att ha blivit väckt en enda gång. Klockan 05.20 vaknade Polly och påkallade att det nog var dags att ta av ett styck plaskvåt blöja.

Nu håller vi tummarna för att denna metoden kommer funka ett tag. Känns lättare att vänja dem av med att äta i sömnen klockan 23 än att vänja dem av med att äta klockan 03 när de vaknar av sig själva. Fast inget är ju som man tror med barn. Och det här kan likaväl varit en engångsföreteelse eftersom de säkert var trötta efter gårdagens skrikmaraton.

To be continued...

3 kommentarer:

AnneSophie sa...

Låter som en bra plan fram till semestern! Vi väckte och matade våra runt 22.30-tiden innan och sen har vi tidigarelagt den matningen med en kvart i taget och kört på det någon vecka, ibland nån månad eftersom vi ändå är vakna då. Nu "väcker" vi dem vid 21.30 och matar dem sista gången för natten. Tänker att det är bra att ta det successivt, lite tidigare hela tiden för att vänja dem vid det =)


Lycka till!

Jullan sa...

Ja lite så tänker vi också, till slut kanske det går att kombinera detta med det vanliga kvällsmålet istället och att de förhoppningsvis sover förbi nattmålet. Men det tar nog sin tid.

Sova får man göra när de är 13.

AnneSophie sa...

Haha...ja det får man göra. Då kommer man tvinga dem upp istället =)