söndag 27 juni 2010

Fawlty Towers

Att äta ute på restaurang i Jönköping är alltid lite utav ett test. För det första måste man bestämma om man vill äta pizza, hamburgare eller kinesmat. Det är nämligen ungefär vad det finns att välja på ifall man bara vill hämta upp något lite fort. Om man kan tänka sig att betala lite mer och äta på plats ökar utbudet något men de flesta erbjuder i stort sett samma sak. Två händelser som speglar sommarrestaurangerna i Jönköping kommer nedan.

Torsdagkväll:
Vi skall träffas med brudgänget och äta på Twin City. Varje gång säger vi att vi skall ge fan i det stället eftersom servicen är under all kritik. Lik förbannat hamnar vi jämt där ändå för de är i stort sett den ända uteserveringen.

Jag är i alla fall lite sen så tjejerna ringer till mig och undrar vad jag vill ha. Detta var 19.50. Klockan 20.30 anländer jag. Då har tre utav 7 fått sin mat. Min mat har de väntat med lite med flit eftersom jag var sen. Helenas och Fridas pizzor hade de inte väntat med med flit, de tog helt enkelt bara 50 min att göra. 50 minuter!!! När tjejerna går in för att klaga sitter ägaren där och säger "det är så det är, pizza tar längre tid att göra" - mycket möjligt säger jag men på 50 minuter hade jag hunnit åka till Ica Maxi, köpa ingredienser och baka en själv hemma. Och leverera den.

Lördag eftermiddag:
Det här kommer bli en riktig klassiker. Jag, mamma, pappa och Björn samt barn går ner på Piren för att äta något innan vi skall åka hem till Linköping. Samtliga restauranger har något slags helgerbjudande bestående av antingen kött eller fisk. Vi väljer att gå in på restaurangen Bryggeriet (lägg det på minnet och gå INTE dit).

En gammal farbror, förmodligen ägaren, visar oss till ett bord och vi gör våra beställningar. Samtliga av oss beställer från erbjudandet och beställer också dryck. Jag kör på vatten medan de andra dricker öl. Vi snackar och väntar. Och väntar. Och väntar. Det går ca 50 min när mamma påkallar servitrisens uppmärksamhet och frågar vad det är som händer? "Oj har ni inte fått er mat än" är hennes reaktion vilket är lite märkligt eftersom det är hon som borde ha burit ut den. Vi fortsätter diskussionen om kvalitén på pirens krogar och dess personal. Mamma berättar en skräckhistoria om en annan av krogarna hon besökt där de fick vänta jättelänge och där personalen dessutom hällde ut en massa öl på sina gäster.

Servitrisen kommer tillbaka efter ett tag och säger att det har blivit något fel i köket och istället för två fisk och två kött så har de gjort tre kött och en fisk. Därmed fick de börja om proceduren igen. Under tiden säger hon att hon kan bjuda på något alkoholfritt att dricka. Jag är ju då den enda som dricker alkoholfritt men känner liksom inte för att beställa en cola bara för att jag ska. Hon kommer sen tillbaka ytterliggare en gång och ber om ursäkt för att det kommer ta ännu lite längre tid inne i köket. Klockan är då halv fyra och vi har suttit där i mer än 1h. Barnen börjar bli rastlösa, vi är skithungriga och dessutom börjar det bli knappt om tid för oss då barnen skall äta inom kort. När vi frågar hur lång tid det handlar om svarar servitrisen fyra minuter. Fyra minuter känns inte särskilt långt när vi redan suttit i mer än en timma så vi väntar vidare och beställer in mer att dricka. Servitrisen kommer in, snubblar och häller ut två stora starköl rakt på mamma. Tadaaa!

Detta blev slutet på vår vistelse inne på Bryggeriet. Kommentaren "Jag gjorde det absolut inte med flit" etsade sig fast i hjärnan och erbjudandet om att komma tillbaka och bli kompenserade är nog inte aktuellt för mina föräldrar.

1 kommentar:

Louise sa...

Jag bojkottar Twin trots deras goda mat men på något lustigt sätt tvingas jag alltid dit när vi ska ut och äta då det bara verkar vara det som gäller. När jag var preggo satt jag där i några timmar med stort sällskap som åt och drack mycket. Jag åt bara och drack två glas vatten. Det vattnet fick jag betala 20 spänn för. Ett glas kostar tio, påfyllning kostar tio, även om man äter. Skandal!!