torsdag 25 mars 2010

Kacka små barn

Två vanligtvis glada och söta barn har förvandlats till gnälliga och ynkliga små fisar efter vaccinationssprutor idag. -bara att härda ut antar jag och sedan hoppas på att de är tysta i natt. Allt annat såg bra ut dock, det gick tydligen inte att se på kurvorna att de haft både den ena och andra sjukdomen.

Nu till en annan fråga. På tisdag blir de 16 veckor, alltså mogna för smakportioner. Eller? Hur vet man att de är redo för sånt? Är det bara att testa och se? Skall man börja med lite gröt eller gå på potatis direkt? Vad jag har förstått så skall man inte börja med fruktpuréer för då vägrar de äta något annat senare. Nu får ni hjälpa till här!

8 kommentarer:

Thérèse sa...

Jag och min juniorexpertis har hört från vänner och bekanta att palsternackspuré med MASSA smör i tydligen är "the shit". Även hederlig havregrynsgröt utan salt samt potatismos ska funka. Lycka till och var beredda på lite förändrade resultat i blöjorna.

Laura sa...

Alltid kul med första portionen! Du fixar nog det där med dina egna insikter! ;)
Min dotter fick morotspuré som första tugg. Fick veta att de oftast tog en sisådär 8 skedar första gången. Min dotter vräkte i sig hela burken och vägrade äta annat än burkmat i säkert 8 månader framåt! =)
Lycka till!!!

Louise sa...

Axia började med köpe-gröt och det älskade hon, hemgjord havregröt kan vara lite väl fiberrik i början men man får prova sig fram. Alla grönsakspuréer provade jag men det visade sig som ovan att palsternackspuré med smör i var det allra godaste, hemgjort såklart! Och majspurén, den var smaskens hälsar Axe! Just det, vanlig kokt potatis med smör ska oxå vara bra.

Fia sa...

Här hemma är vi tydligen inte så mycket för det där med mat som inte serveras ur en flaska. Jag misstänker att det beror på att den inte kan intas liggande. =)
Men hur du vet när det är dags att börja? Det tror jag inte man vet. Är nog bara att klä in väggar, golv och tak med täckplast och testa sig fram. De där rackarns små armarna alltså, de är snabba!

Jag tackar förresteb för tipsen om palsternacka med smör, ska genast se om det duger åt gormanden här. Hittills har vi spottat ut gröt, potatis, broccoli, morot, och banan. Kanske är det palsternackan hon vill åt?

Underbara tvillingar sa...

vi körde köpgröt, potatis med osaltat smör å lite katrinplommonpuré när de närmade sig 5 mån. sn körde vi på därefter.

Jullan sa...

Tack för alla tips. Hur vet man att deras magar är redo för sånt då? Mardrömmen är ju att de drabbas av någon slags tarmvred eller något. Och är burkmat så hemskt som alla säger? Visst att det kan vara tillsatser men vem vet hur potatisen man själv kokar har blivit besprutad?

Underbara tvillingar sa...

du börjar med typ 1 sked av vardera, eller 2 sen STOPP, nästa gång tar du lite till och sen lite till och sen lite till och volá så har de till slut ätit en hel pot...inte illa :)

Mattis sa...

Håller med om köp-gröt! Har funkat på båda mina kids. Mild havregröt är suvve!
Burkmat, när det är dags, är guds gåva till tidskrävande vardagar. Mina barn har växt som de ska o ätit med god aptit. Skit i rönen o gör det som känns smidigt. Något tarmvred ska du nog inte bekymra dig över. Ta det i lugn takt och se till att ha katrinplommonpuré till hand som efterätt om de blir lite hårda i magen. Även en flaska dryck är att rekomendera.
Tror inte du kommer få problem!