tisdag 16 februari 2010

Om amning

Finns det något hetare ämne att diskutera? Känns som att väldigt många har en åsikt om detta vare sig de har barn eller inte. Eller bröst eller inte för den delen heller.

Jag har haft turen att inte verka ha några större problem med amningen, det har flytit på från början och barnen har käkat på som vanligt. Men nu har Polly börjat tröttna på att amma och föredrar i 9 fall av 10 flaskan framför bröstet. Om jag skall försöka amma henne så blir det oftast vilda protester, skrik eller så somnar hon helt sonika istället. Hade jag nu bara haft ett barn så kanske jag hade kämpat lite mer och hårdare med henne men det funkar allvarligt talat inte att det skall ta typ 1½ timma när det ligger en till hungrig och gallskriker jämte. Med andra ord så har vi nästan helt gått över till att enbart flaskmata henne och vi "syndar" för fullt och ger henne vanlig ersättning.

Jag tillhör gruppen som tror att ersättning är jättebra och funkar precis lika bra som vanlig bröstmjölk. Om det nu hade varit så illa så tror jag inte att de fått sälja det och dessutom så hade de inte använt det på sjukhuset heller. Bröstmjölk är säkert bra och det är möjligt att det innehåller en massa antioxidanter men jag tror det spelar en rätt stor roll också hur mamman äter. Jag äter inte supernyttigt eller varierat heller för den delen så hos mig är det nog hugget som stucket.

Fördelarna med mjölk som alla säger kan också kännas lite överdrivna kan jag tycka. Att det är billigt kan jag köpa men inte särskilt smidigt. Det ömmar och gör ont, det läcker och det blir fläckar och du förväntas att lite snyggt och smidigt hala fram en tutte på ett fik eller café utan att visa hela magen ifall du inte har några amningskläder. När Björn börjar jobba igen så kommer jag gå över till flaska helt och hållet, som jag sa tidigare så håller det inte med två barn att hålla på och amma. Kanske till kvällen eller så men annars blir det flaskan för hela slanten.

Dock kan jag känna att lite av närheten till barnen försvinner men det får jag försöka hitta på en annan lösning till!

3 kommentarer:

Fia sa...

Märkligt att du skulle ta upp detta ämne just idag, när jag har bestämt mig för att det får vara färdigtuttat på munkvägen och gett Emmy flaskan istället. Jag kan inte annat än hålla med dig, ersättning är good shit.

Jullan sa...

Good luck!

Anso sa...

Är väl främst våra föräldrars generation som gärna ratar det här med ersättning. Själv har jag en vid bröstet samtidigt som jag ger flaska till den andra när han sitter i babysittern å så får de bröstet varannat mål. Får väl se hur länge till vi orkar hålla på...

Sen blir det ersättning helt och hållet!