onsdag 28 oktober 2009

v 29

(Oklart vilken vecka pappa befinner sig i)

Eller så var det kanske v 30. Allt beror som sagt var på ifall man vill räkna optimistiskt (som i att nu går vi in i en ny vecka) eller pessimistiskt (som i att nu räknar vi minsann inte mer än vad vi klarat av).

Dock är det så att med tvillingar så brukar man säga att från och med v30 så är man alltså så stor som man skulle varit vid en fullgången födsel med ett barn. Skillnaden är att jag alltså skall gå runt i minst, om allt går som det skall, i 8 veckor med den vikten. Plus mer vikt eftersom bebisarna fortfarande växer.. Skall villigt erkänna att det börjar bli rätt tungt nu och att det är ett himla problem att ta sig ur sängen 3 ggr per natt för att gå på toa. Men det är väl så det är helt enkelt, jag skall inte klaga ändå för jag har inte superont någonstans direkt.

Här kommer lite information, som vanligt bara gjort för folk som är gravida med ett barn men det stämmer nog någorlunda in på mig med tror jag.

Bebisen:
I vecka 29 är medelkroppslängden ungefär 39 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 1400 gr. Huvudets omkrets är 27 cm. Fett lagras under huden för att ge energi och sköta temperaturregleringen efter födelsen. Nu är ögonen åter öppna och hinnan över linsen borta. Om barnet skulle födas nu kan ögonen skilja mellan ljus och mörker.Ögonen får färg vid den här tiden men vilken färg barnet slutligen får vet man inte förrän några månader efter födelsen. Ögonlocken är nu öppna då barnet är vaken och slutna då det sover.

Mamman:
Några kvinnor kan börja få smärtor från bäckenfogarna, foglossning. I vissa fall kan det börja ett par veckor tidigare, speciellt hos omföderskor. Man kan inte bota foglossning under graviditeten men det finns mycket man själv kan göra för att skjuta upp och mildra besvären. Har du tungt arbete med många tunga lyft dagligen kan du få havandeskapspenning.Under senare delen av en graviditet blir den blivande mamman mer insulinresistent, det vill säga får ett ökat insulinbehov. Har du anlag för typ 2-diabetes kan du då få graviditetsdiabetes, en lindrig form av typ 2-diabetes. Denna form av diabetes försvinner oftast direkt efter förlossningen.

Partner:
Nu kan du få se en liten fot puta ut på magen. Försök att fånga den! Ditt barn kan känna om mamma är stressad eller orolig. Ge din kvinna lite massage eller fyll badkaret med varmt vatten för ett avslappnande bad. Oron på natten ökar, det kan vara svårt för den blivande mamman att ligga på rygg, barnet trycker mot kroppspulsådern och det kan ge yrsel och illamående.

Inga kommentarer: