torsdag 1 oktober 2009

Review tvillingkurs

Helt OK, jag skulle ge den 4 av 5 termometrar. Inget sånt där "sitta-i-en-ring-och-humma" tjafs utan mer hård och rak fakta levererad av två barnmorskor med ca 20 års erfarenhet samt en läkare som själv hade tvillingar. Sånt gillar vi. Vi var de enda på kursen som var förstagångsföräldrar, de andra hade 1 till 2 barn sen tidigare. Det var ett par i ca 35-40 års åldern som hade en 2 åring sen innan och nu fått reda på att de skulle ha trillingar. Det mina vänner är ju en riktig omställning...

I vilket fall som helst så fick vi bekräftat det vi trodde vi förstått på den norska DVDn, nämligen att det kan vara så att vi väntar 1-äggstvillingar också. Häng med nu på de olika alternativen; (med reservation för att jag själv fattat fel)
  1. "Riktiga enäggstvillingar" = 1 ägg blir befruktat med en spermie och delar sedan upp sig inom detta ägg till två ägg. Denna delningen sker tydligen vanligast i livmodern och barnen delar alltså på samma moderkaka.
  2. Tvåäggstvillingar = 2 ägg blir befruktade av varsinn spermie och vandrar sedan till livmodern där de har varsinn moderkaka. Egentligen som en helt vanlig graviditet bara att de råkar vara två. Detta är ju vad vi tror vi har. 2/3 av alla tvåäggstvillingar är av denna "sort"
  3. Tredje fallet av enäggstvillingar = Ett ägg blir befruktat med en spermie men delar sig redan i äggledaren, innan det har kommit till livmodern. Barnen får då varsinn moderkaka och ser ut som tvåäggstvillingar men kan ju då i själva verket komma ut och se precis likadana ut.
Eller har jag fattat fel nu B? Enda sättet att avgöra detta är tydligen att kolla in moderkakan lite närmare i efterhand. Det verkar ju inte så mysigt så jag tror vi låter doktorn avgöra detta...

Inga kommentarer: