måndag 26 oktober 2009

OK, de skall tydligen ut också

Insikten har börjat nå mig att de här två små rackarna faktiskt skall ut också. Om inte annat så är barnmorskan rätt snäll och påminner mig konstant vid varje träff om det. För att göra saker lite mer spännande så tycker hon tydligen också att jag helt själv skall få bestämma hur jag vill få ut dem. I vanliga fall, dvs med ett barn så tror jag inte man diskuterar kejsarsnitt som ett alternativ alls om det inte visar sig att något kanske är fel men i vårt fall så verkar det som att vi får välja kejsarsnitt ifall vi skulle vilja det. Och då kan man ju tänka att "gud va skönt att ha lite alternativ" men så är det inte. Jag har lite halv panik inför det här för jag vet verkligen inte hur eller vad jag skall göra. Jag vill att någon kunnig, förslagsvis min barnmorska skall säga så här "Julia, om det kommer till att du faktiskt kan välja hur du skall föda så tycker jag att du skall göra så här.." men se det gör hon inte. Istället är det ett himla tjat om att jag eventuellt inte får bestämma något själv ifall barnen ligger knepigt till i magen, eller så kan jag få bestämma själv men då kan hon inte berätta vad hon tycker ändå. Bajs är vad det är.

Jag har listat lite för och nackdelar med de båda metoderna, förutsatt att de i v 32 ligger så att jag kan välja om jag vill föda vaginalt eller med snitt. Allt hänger nämligen på hur den första bebben ligger, ligger den med huvudet nedåt så kan man föda vanligt även om den andra ligger med rumpan före. Skulle det vara tvärtom så blir det automatiskt kejsarsnitt och likadant ifall det visar sig att de vill hoppa ut innan v 34. Ni får gärna komma med kloka synpunkter och förslag för jag är som sagt var väldigt rådvill här.

Kejsarsnitt
Fördelar:
 • Lättare att förbereda sig på då jag vet med säkerhet att det blir det, om det sedan blir akutsnitt eller planerat är ju en sak
 • Barnen kommer ut snabbare och läkarna kan snabbare konstatera att allt förhoppningsvis är bra med dem
 • Slipper värkarbete
Nackdelar
 • Kommer gå omkring som en skadad zombie efteråt och får inte lyfta något tyngre än en bebis
 • Tydligen en liten risk att bebisarna inte får igång andningen efteråt lika lätt samt att amningen kan bli lite svårare
 • Är ju liksom en operation
 • Saker som blödningar och eftersmärta slipper man tydligen inte undan
Vaginalt
Fördelar
 • Är ju trots allt det mest naturliga och säkert bästa för barnen
 • Förhoppningsvis är det två små barn som inte är så stora
 • Det jag läst (vilket säkert inte stämmer på mig) är att de flesta tvillingfödslar går ganska fort
Nackdelar
 • Smärta
 • Jobbigt om något går fel efter första och det blir akutsövning för att plocka ut nummer två
 • Svårt att motivera sig om den andra inte vill komma ut direkt utan att man måste börja om värkarbetet igen
 • Sprickor, bajs och annat otrevligt

Så mina orakel, vad fan skall jag göra?

5 kommentarer:

Johanna S sa...

Gud så svårt men jag kan iaf ge dig min bild av snitt (akutsnitt)
Jag hade ingen större smärta alls efteråt, låg kvar på sjukhuset fre - tis. Kan inte minnas att jag hade ont i snittet mer än typ dag 1 & 2. Inga problem att bära bebis och annat typ dagligt hemma. Snittet läkte fort, fick lägga om det några ggr själv hemma och nu är det bara ett svagt ärr.
Kram Johanna S

Jullan sa...

Det verkar vara ungefär samma bild som alla som varit med om snitt ger, förutom alla läkare och annat som skall envisas med att säga att det KAN vara så att barnen tar illa av det. Skall på någon kurs på SÖS imorgon som handlar om förlossning så vi får förhoppningsvis lite mer info då.

fia sa...

Alltså jag har ju testat på lite olika varianter för skojs skull, Melvin kom med akut snitt och Emmy kom den gamla vanliga vägen. Inget av det är nåt kul, jag vill VERKLIGEN inte göra om nåt av det, och vill absolut ha ett planerat snitt om jag ska ha några fler barn. MEN. och det är ju ett rejält MEN. Det är ju så olika. Jag såg fram emot min första förlossning, och hade inte den gått åt helvete så hade jag förmodligen haft en helt annan inställning till hela föda-grejen. Då hade jag nog istället sagt lite käckt "Det klarar man. Man glömmer så snabbt efteråt." För det är ju vad alla andra säger. Vilket du än väljer så är det värt varenda sekund av det, hur jävla ont det än gör. Ha, där fick jag va lite käck i alla fall. ;-) Själv tänker jag begära ett planerat snitt nästa gång om det ska bli några fler ungar i den här familjen. Men då har ju jag å andra sidan lite rubbad bild av det hela tack vare mina dåliga erfarenheter.

Tina.B sa...

OKEJ här kommer en solskenshistoria ;)
Alva bestämde sig för att komma t 11 dar efter utsatt tid - skittråkigt att vänta...
Men när hon väl bestämde sig gick allt med en väldig fart. Vi blev inskrivna 18.30 & hon PLOPPADE ut 21.30. Däremellan var allt helt okej (visst fan gjorde de ont) "lite" lustgas när värkarna var igång & hel fokus på mig själv & ingen annan. När krystvärkarna kom räckte det med 3 sen PLOPPADE hon ut. Inget jobb efter ÖM i fissen i ngn vecka men kunde göra allt jag ville.
Jag skulle absolut rekomendera till vanlig förlossning om det hade varit 1, med 2 vet jag inte men de säger ju att det inte är värre för den 2a bara "glider" igenom???? Lycka till iaf!

Jullan sa...

Fia och Tina: Tack för att ni delar med er! Jag kan fortfarande inte bestämma mig och ser fördelar med både det ena och andra sättet för att sedan växla i nästa sekund. Det kommer säkert sluta med något akut så jag inte ens hinner fundera på vad det var jag hade bestämt i första början ändå.. =)