tisdag 1 september 2009

V 21


Mamman:

Nu börjar nog folk tala om vilken typ av mage nu har tjejmage eller killmage. En del tycker det är roligt att spekulera angående detta andra blir endast irriterade. Här kan du göra ett test baserat på skrock angående vilket kön barnet har som du väntar. Kanske kan du känna hur barnet hickar? Det känns som rytmiskt ryckande i magen, men lär inte vara obehagligt för barnet.
Många kvinnor samlar på sig vatten och får svullna ben framemot eftermiddagen och kvällen. Anledningen till detta är att ämnesomsättningen kan förändras. Lindrig svullnad är ofarlig men om det gör ont eller om du samtidigt går kraftigt upp i vikt bör du ringa din barnmorska. Det du kan göra är att dricka mycket vatten. Man kan tro att man ska dricka mindre men det stämmer alltså inte eftersom man ska hjälpa kroppen rensa ut slaggprodukter och vätskan man samlar på sig. Försök också vila mer än vanligt och då gärna med fötterna högt upp. Ta av ringar och använd kläder där du får gott om plats. Detsamma gäller strumpor som sitter åt.

Barnet:

Antikroppar börjar föras över från modern till barnet för att skydda det mot sjukdomar efter födseln.
Fostret reagerar på ljud och har regelbundna sömn- och vakenhetsperioder. Det händer också att fostret väcks av moderns rörelser. Fostret kan fortfarande röra sig ganska obehindrat i hela fostervattnet.
I slutet av den här trimestern så intar barnet en mer permanent position oftast med huvudet neråt. En del barn vänder sig inte förrän i början av tredje trimestern. Ungefär 3 % av fostren vänder sig inte innan förlossningen. Det är viktigt att försöka upptäcka sätesbjudning innan förlossningen för att man ska veta hur man ska förbereda sig inför den. Har modern rymligt bäcken kan det antagligen bli tal om en normal förlossning. Man kan försöka vända fostret några veckor innan beräknad förlossning men ibland vänder det tillbaka.
Fostret är nu ca 18 cm i sitthöjd och väger ungefär 300 gram och ökar vikten med i genomsnitt 70 g om dagen.


-----
Om detta nu stämmer på tvillingar vill säga. Jag har dock lite svårt att förstå om bebisarna väger typ 300g var = 600 g i mitt fall - vad i he..e kommer de där extra 8 kg ifrån? Som för övrigt säkert är 10 kg nu.

1 kommentar:

stella sa...

kul att vänta två! det har jag också gjort =) lycka till!