tisdag 26 oktober 2010

Vardagsmat

Jag är så trött på att äta hämtmat till lunch. Jag är trött på thaimat och sallader. Jag är trött på att äta en trött omelett hemma. Jag behöver tips och inspiration på snabb och smidig vardagsmat som går att laga samtidigt som man skall hålla åtminstone två ögon på två små vildingar. Gärna också mat som faktiskt smakar okej att frysa in och tina upp vid annat tillfälle.

En gång för längesedan köpte jag nästan ett kilo högrev. Jag tänkte då, har jag för mig, att detta var steget till mitt nya husmoderliga liv. Sen låg den i frysen i ungefär 3 månader tills jag i lördags plockade fram den och bestämde att söndagen skulle bli dagen då jag slängde ihop något med hjälp av köttabiten. Söndagen kom och jag tänkte mig någon slags gryta. Björn tänkte mer en hel stek och var inte särskilt het på att slica upp köttbiten. Det blev någon slags kompromiss med alldeles för stora bitar tillsammans med en sån där färdig creme fraiche röra. Jag åt potatisen. Björn kämpade i sig och försökte hålla god min och säga att det var gott. Jag tjurade för att jag ensam blev ansvarig för att styra upp en söndagsmiddag trots att jag i det närmaste är vegetarian.

Nu vill jag alltså inget göra om det misstaget igen. Idag skall jag spexa till det med Biff Stroganoff tänkte jag. Jag hoppas på att det blir åtminstone 4 lådor av det så jag slipper bry mig resten av veckan.

8 kommentarer:

Tom sa...

http://www.recept.nu/1.16988/markus_aujalay/omelett/agg_mejeri/frittata

LaVerde sa...

Blanda keso och pesto, bred över laxfiléer, baka i ugn i ca 25 minuter, koka ris till. Easy peasy!

Annars:

Koka potatis och ät med rökt/gravad lax och gör en snabb, kall sås på gräddfil och mango chutney.

Sallader. Hacka ihop det du tycker är gott och lyxa till det med nåt extra: stek halloumi, banka ned ett granatäpple, köp lyx-oliver, marinerade vitlöksklyftor, whatever rocks your boat.

Grytor är ju fantastiska att frysa in. Allt från köttfärssås, till kycklinggrytor, så fryser du in dem i portionsformar och kokar bara potatis/pasta/ris till medans du tinar upp.

Nåt som kan funka?

Louise sa...

Jag lagar sån mat varje dag. Vad gillar du inte?? Jag ska nog kompa ihop några enkla till dig om du vill!!

Louise sa...

http://husetvidskogensslut.blogspot.com/2010/01/dagens-lunch-ar_28.html
Den här är ju bra...inte så bra att frysa in men god och enkel att fixa om man bara har grejerna hemma!

AnneSophie sa...

Bland arlakökets recept kan man välja "snabba" recept - perfekt för mig!

Några favoriter:
http://www.arla.se/Default.aspx?id=15931&startlink=leftnav_1

http://www.arla.se/Default____17653.aspx?RecipeID=15228

http://www.arla.se/Default____17653.aspx?RecipeID=22503

Eller varför inte en annorlunda köttfärsrätt som blir supergod även om den varit fryst (går att frysa med ris):

Stek upp 2 msk curry i lite smör, och stek det sedan med 500g köttfärs. Blanda i 2 pressade vitlöksklyftor, 2,5 dl matgrädde, 1 kötbuljongtärning, 2msk mangochutney - kokaihop och servera med ris (och melon, banan och nötter om man vill).

Eller det här receptet:

Bryn 4 st kycklingfiléer (gärna delade på hälften), lägg i ugnsform tillsammans med 1 hackad röd paprika, blanda sedan ihop följande och häll över: 5 dl creme fraiche, 1dl mango chutney, 1 pressad vitlöksklyfta, 2tsk curry, 1tsk sambal oelek, salt+peppar. Sätt in formen i ugnen på 200grader i 15-20 min, servera med ris. (Mycket god att äta upptinad från frysen.)

Vi lagar mat 3 gånger i veckan och ser till att göra stora portioner så att det räcker resten av veckan =)

Jullan sa...

Åh ni är ju fantastiska allihopa!
Det är så att jag känner för att ställa mig och laga mat nu. Nästan.

Tusen tack!

Johanna sa...

Jag hamna på din blogg via Louise blogg... men kika på www.matplatsen.org
Hon gör mycket mat en del smidigt och en del mindre smidigt .
LYCKA TILL!

Johanna sa...

Jag hamna på din blogg via Louise blogg... men kika på www.matplatsen.org
Hon gör mycket mat en del smidigt och en del mindre smidigt .
LYCKA TILL!