torsdag 16 september 2010

Get a job!

Håll till godo - här kommer den ultimata jobbsökarguiden från mig. Inte för att skryta men jag är 100% på de jobb jag har sökt under min livstid så något kanske jag kan lära ut. Utöver det har jag suttit med i intervjuer, läst CV:n och hört skräckhistorier men framför allt så har jag ett sunt förnuft vilket underlättar. Here we go!

 1. Hitta jobbet!
  Vad vill du jobba med? Naturligtvis är det önskvärt att hamna i den typ av sektorn man är intresserad av men det kanske inte alltid går att bli zoo-skötare, advokat eller banktjänsteman direkt. Vad gör man då? Jo man tar ett liknande jobb, eller ett jobb som gör att man kan ta sig uppåt eller så får man helt enkelt ta vad som helst FÖR DET SER ALLTID BÄTTRE UT ATT HA JOBBAT ÄN INTE JOBBAT ALLS. Dagens viktigaste läxa.

  Vart hittar man jobbet då? Läs tidningsannonser, gå till arbetsförmedlingen - antingen direkt eller kolla via nätet (www.ams.se) , kontakta Manpower/Proffice och alla andra typer av rekryteringsbolag, skicka ut spontanansökningar till företag du tycker verkar roliga och bra, gå in i butiker och presentera dig och ring ring ring.


 2. CV
  Ett CV kombineras fördelaktigt av två delar - en del som är lite mer personlig där du kan skriva fri text och en del som innehåller årtal. siffror och diverse fakta. Anpassa detta CV efter vilket jobb du söker. Det är INTE OKEJ att skicka massutskick till alla utan se till att du har ett som passar för butiksjobb, ett för industri, ett för personlig assistent osv. Svarar du på en annons så läs igenom annonsen noggrant och se vad det är de söker. Vill de ha en seriös person är det inte lämpligt att använda slangord eller lägga in smileys. (Detta har jag sett på riktigt..) Lägg gärna in en bild på dig själv och då menar jag inte en Facebook bild från din semester på Kos.

 3. Intervjun
  Grattis - har du fått komma på en intervju så har du halva inne. Det är här du sätter ett avtryck och verkligen har chansen att imponera på din förhoppningsvis kommande arbetsgivare.

  Lämpligt är att förbereda sig lite inför den här intervjun. Kolla upp vad företaget sysslar med, hur många anställda är de, vad har de för omsättning, vilka kunder jobbar de med etc. Finns det något du inte förstår eller något du undrar över så tar du givetvis med dig den frågan till intervjun. Det finns inget tråkigare än folk som inte undrar över något utan som låtsas att de fattat allt. Det gör man inte och det vet alla.

  Svara så ärligt du kan på deras frågor. Det finns ingen vits med att säga att du är världsbäst på Excel om du inte har jobbat med det sen årskurs 9 i skolan. Om du som jag läst tyska i 5 år men ändå inte kan läsa en text eller formulera en mening så har du inte "god språkvana". Du behärskar knappt tyska på sin höjd. Egentligen så är det lika bra att säga eller skriva att du skulle behöva börja om på nytt. Vad man däremot kan säga är att man gärna skulle vilja ta upp studierna/lära sig mer/är snabblärd vilket visar på intresse från din sida.

 4. Glöm inte att de behöver dig!
  Något som är väldigt vanligt vid intervju är att man går dit med mössan i handen och praktiskt taget ber dem om att anställa dig. Fel fel fel.

  Här gäller det att ta på sig det stora självförtroendet och faktiskt inse att de har tagit dit dig för att de söker folk. De (arbetsgivaren) sitter i lite samma båt som du. De behöver ju också folk och vill naturligtvis ha dit rätt person på rätt plats. Passa på att utmärk dig lite och fråga vad just dem kan göra för dig. Vad har du för utvecklingsmöjligheter på det här jobbet? Kommer de att erbjuda dig kurser? Finns det möjlighet för mer ansvarstagande? Vad erbjuder det här jobbet dig? Är man riktigt fräck och känner att kemin funkar (läs man har kunnat skämta lite under intervjuns gång) så kan man till och med säga något i stil med; "Och varför skall jag tacka ja till ert erbjudande?". OBS - här gäller dock god självkännedom och som sagt var, läs av stämningen lite. Det kan nämligen uppfattas som ganska kaxigt.

  Visa att du är villig att jobba hårt för att nå högre höjder - om det är vad du vill. Är du nöjd med att bara "få" ett jobb och sitta på samma plats så kan du glömma ovanstående punkt.

 5. Vänta på löneanspråk
  Här har jag tyvärr inte så mycket tips eftersom jag tillhör kategorin "jag-tänker-minsann-inte-gå-med-på-vilken-lön-som-helst-men-av-någon-anledning-tackar-jag-ja-till-deras-första-bud". Jag anser att om man får en lön som man kanske inte är helt nöjd med till en början så kan man anmärka på detta och säga något i stil med "OK det här var inte riktigt vad jag förväntade mig men jag kommer jobba så hårt jag kan under provanställningen och sen vill jag att vi har ett nytt lönesamtal efter 6 månader där jag förväntar mig en höjning". Typ. Detta gäller folk som kanske inte har något jobb alls. Sitter du som VD nu (vilket du förmodligen inte gör för då har du inte läst den här bloggen) så kan du säkert kosta på dig att vara lite mer kräsen.
Små tips som förhoppningsvis kan hjälpa någon. Eller så blir ni bara irriterade.
 • Är du punkare så ger du fan i att komma med tuppkam, säkerhetsnålar i ögonen och trasiga jeans på intervjun bara för att du absolut måste hävda din rätt att klä dig som du vill - ingen kommer anställa dig.
 • Ta på dig ett leende, det finns inget tråkigare än att sitta med någon som ser ut som ett ösregn.
 • Kom i tid men inte för tidigt. Det är inte OK att dyka upp 15 minuter för utsatt tid. Stanna i så fall utanför och öva lite inför intervjun, tänk igenom potentiella frågor som kan dyka upp eller ta en kaffe och lugna ner dig.
 • Erbjuder de dig kaffe/the/vatten så tackar du ja till något av det även om du inte är supersugen. Man gör bara det.
 • Försök småprata lite medan jacka hängs av, skor snöras på/av, kaffe hämtas. Beröm lokalerna, fråga hur länge de har suttit där, prata om vädret eller vad fan som helst. Säg INTE "åh vilken fin kjol" eller något sånt till den som skall intervjua dig - det kan uppfattas som ganska eller väldigt fjäskigt.

Så nu är du redo för arbetsmarknaden - lycka till!

5 kommentarer:

Alexandra sa...

Honey. Du vet kanske att jag jobbar som Personalansvarig och rekryterar dagligen. Det kanske du också borde göra? PUUUS

Anonym sa...

Du får det att verka så himla lätt tror du verkligen det är så? Om man har testat allt redan då och det inte funkar? Tycker du jag skall gå på gatan då istället eller? Ni i Alliansen har ju ingen empati what so ever..

Jullan sa...

@Alex: Ja men jag vet, behöver ni någon konsult i Linkan är det bara att hojta till.

@Anonym: Intressant att du tycker eller tror att jag tillhör Alliansen bara för att jag anser att man bör jobba? Om du hade läst på hade du vetat att S förr i tiden hade detta som sin främsta paroll också och jag tror det är många inom S som vill tillbaka till den tiden när man arbetade och gjorde rätt för sig istället för att ta bidrag. Men nog om politik. Du menar att du har sökt precis varenda jobb som du kunnat söka? Testat vartenda praktik och lärlingsjobb du kan få? Försökt läsa upp betyg eller börja plugga till det du vill bli "när du blir stor"? Om så är fallet så har vi, eller du ett stort problem...

Anonym sa...

@anonym; VILL du ha ett jobb?
Om du verkligen testat allt så kanske det ligger i din personlighet? Alla kan inte vara lika socialt kompetenta, smarta, framåt etc. som Julia och vi andra här är. Då kanske det passar dig bättre att montera ihop flygplan på SAAB? Men då krävs det ju en utbildning. Vill/kan du inte läsa så finns det alltid jobb inom vårdsektorn, personlig assistent är ett fantastiskt lärorikt arbete (som jag själv testat på).
Eller så tar du reda på vad du är bra på, något finns det ju alltid? Sen sätter du upp ett mål.

Det är lätt att ironisera när man själv inte sitter med dessa problem, men helt ärligt hela Julles inlägg är ju en guide till ett jobb. Blir du inte motiverad?
Go for it!
Nu fixar vi ett jobb till dig! Du har ju redan visat intresse genom att kommentera på bloggen. Så; berätta för oss, vem är du? Vad är du bra på? Vi andra tipsar och ger råd, låter inte det bra?

/Anonym2, a.k.a Helena

Anonym sa...

Mycket bra guide!! Superbra tips!