torsdag 10 juni 2010

Sova hela natten

Jaha efter två dagar av "sovmorgon" till klockan 6 var vi tillbaka till det här med att gå upp vid 5 snåret igen. Idag är det inte ens soligt ute så vi kan inte skylla på det utan barnen var tydligen bara helt färdigvilade.

I vilket fall som helst så har vi kommit fram till att semestern kommer delvis gå till att ha inskolning i sova-hela-natten. Ingen mer natta-macka vid 3 snåret. Visst att de kommer säkert vakna vid 5-6 tiden ändå men då har jag åtminstone fått sova minst 6-7 h i streck vilket det klart kan vara värt.

Men det här med att få dem att sova hela natten, hur gör man? Som jag ser det finns det tre alternativ;
  1. Ignorera skrik i ett par dagar. De får vakna och skrika men får inte mat förrän det är dags för frukost. Förhoppningsvis lär de sig rätt fort att de lika väl kan sova istället. Den här metoden tycker jag låter rätt hård och undviker den gärna men är det den so funkar bäst så får vi ju köra på det. Det smidigaste då är nog nästan om jag åker bort i 2-3 dagar och låter Böna sköta allt själv. Han är ju nämligen inte så lätt väckt...
  2. Minska ner portionerna tills de inte finns alls längre. Just nu klunkar de i sig 150 ml på natten, men kanske minska ner till 70 ml och sedan köra mindre och mindre. Någon som testat detta?
  3. Hoppas på att när de är mogna så kommer de börja sova hela nätter själva? Drömscenariot som nog tyvärr aldrig kommer inträffa med Dino Binnikemasken Runfeldt. Just nu sover de i varsin säng vid vår fotände. De kommer på sikt få sitt egna rum men vi måste göra klart där lite först och dessutom kände vi att det kanske blivit lite väl mycket förändringar för de små liven så vi ville ta det lite lugnt. Egentligen känner jag att jag skulle vilja att de sover hela nätter först innan vi flyttar dem men det kanske går lite hand i hand? Det kanske är så att de måste få sova själva för att kunna göra det?

Ja det här var mina morgonfunderingar. Kom gärna med intelligenta/alternativa lösningar som ni gjort eller hört om. Vi är öppna för allt.

5 kommentarer:

Anonym sa...

hej hej

huva kommer ihåg tiden vi började med punkt 2 sen gick vi in på punkt 1 inte kul men det hjälpte, detta var kring 5-6 månader.

Lyckat till, men vi ses ju på Gotland, kanske ska låta Hampus & Wilma ta Dino och Polly så vi alla får vila lite :)

kram

Fia sa...

Testa flytta dem till eget rum, ibland kan det va så att man stör varandra på natten, och kanske är lite väl snabb upp så fort de gnyr lite. Ligger de i ett annat rum så kan de kanske somna om själva?

Det funkade på Melvin i alla fall, har dock inte kunnat testa på Emmy än, bor lite för trångt.

Ett annat tips är att byta vällingen mot vatten på natten, då är det snart inte så intressant att vakna längre. Säger de. Det funkar INTE på Emmy, det är fortfarande lika aktuellt att vakna klockan 3 varje natt.

Anna sa...

Vi testade alt nr två. Funkade icke. Eftersom vi är alldeles för blödiga för alt nr ett blev det alt nr 3. Det tog tre år-inget att rekommendera..
Så här i efterhand tror jag att det bästa hade varit att jag hade sovit borta ett par nätter för det är ju jag som vaknar vid minsta knäpp o A han sover vidare så sött om det så skulle slå ner en bomb.

Jullan sa...

Åh bra tips. Skall till BVC här i Linkan nästa vecka så jag skall höra med dem ifall de har något de rekommenderar. Sen skall jag nog försöka byta ut kvällsmålet mot något mer välling liknande eller kanske gröt som förhoppningsvis mättar lite mer.

AnneSophie sa...

Vi fick tipset av våra vänner att köra stenhårt på rutiner. Våra twins äter i princip samma tid varje dag, plus/minus en halvtimma och dagtid får de inte sova direkt efter maten för att de ska förstå att det är skillnad på kväll/natt och dag(ingick också i tipset vi fick men kanske funkar bäst om man börjar tidigt med det, när de sover mycket mer än nu =). Men jag tror ändå att rutiner är viktigt för att få nattsömnen att fungera.

Den ena tvillingen har sovit hela natten sen han var 9 veckor men den andre har vi faktiskt kört med ettan. Men vi lät honom inte ligga och skrika i sängen utan tog upp honom och lugnade ner honom och sen somnade han om hos oss. Numera sover han oftast i sin säng hela natten. Kan tänka mig att det är värre om de inte slutar skrika. Men jag har flera kompisar som kört på ettan men då offrat sin egen nattsömn och gått runt och burit på barnet när det vaknat tills det lugnat ner sig. Efter någon vecka eller två så har barnet sovit hela natten igenom.

Hoppas ni hittar ett sätt som funkar för er!