måndag 15 juni 2009

Jan Björklund

Jag vet inte riktigt vad jag skall tycka om den här mannen. Eller utseendemässigt är jag helt på det klara men över hans skolpolitik. Några av hans senaste utspel för att stoppa "flumskolan" är att kunna stänga av stökiga elever, skapa elitklasser och neka möjligheten till att läsa upp betyg på Komvux.

Vid första anblicken tycker jag att det här låter bra. Inte för att låta som världens äldsta pensionär men när JAG gick i skolan så fick man minsann inte sitta med kepsarna på, man hade fortfarande någon form av respekt för sin lärare och tanken var inte att man skulle sitta med mp3 eller mobil på konstant. Tydligen verkar detta vara mer standard just nu och det är ju faktiskt för jävligt. Samtidigt har lärarna inget att säga till om för då är risken stor att de "kränker" eleverna. Många föräldrar själva verkar inte orka ta tag i kampen hemifrån utan förlitar sig på att just lärarna skall uppfostra deras barn. Slappt!

Att skapa elitklasser känns väl helt OK eftersom jag inte tycker att det svenska systemet att alla skall vara på samma nivå i alla ämnen har någon som helst verklighetsförankring. Vissa har lättare för vissa ämnen och borde därför också premieras - precis som de som har lite svårare borde få mer hjälp.

Att stänga av elever.. tja. Hjälper det? Jag är inte riktigt insatt i vad konsekvenserna blir, de slipper gå i skolan? Ja det är nog mer ett pris än bestraffning. De får mer läxor? Frågan är om de gör sina läxor från början? Men visst är det fel att en liten klick kan lyckas förstöra för en hel klass och kanske dra med sig elever som är fast mitt i mellan att vara i "det coola gänget" eller faktiskt få lite gjort i skolan.

Komvux. Här är jag verkligen kluven. På ett sätt kan jag tycka att det fan får vara slutdaltat med allt och alla i det här landet och att man faktiskt måste lära sig en läxa när man misslyckas. Det går inte att förvänta sig och utgå ifrån att man skall bli uppfångad av diverse sociala nät exakt hela tiden för att på så sätt kunna fortsätta bete sig på ett ej korrekt sätt. Samtidigt så talar vi om 16-17-18 åringar. De vet ju inte bättre. Tyvärr. Risken är väl att de som kanske skulle vilja läsa upp sina betyg senare men inte får hamnar i någon slags A-kassa spiral istället eftersom de inte kommer få några jobb med dåliga betyg. Hur mycket betyg nu egentligen har med saken att göra. Jag tror ju på att man alltid kan få ett jobb, kanske inte sitt drömjobb men åtminstone något tillfälligt tills man hittar vad man letar efter.

Vad tycker ni? Kan man fortsätta "gulla", "be" och curla mer för eleverna eller måste de kanske få lära sig av läxan den hårda vägen?

3 kommentarer:

Alexandra sa...

Vaddå misslyckas? Tycker du att jag misslyckades för att jag fick läsa en kurs på komvux Jullan? Har alltid tyckt att du kollat lite snett på mig, nu vet jag varför. haha.

kraaam

Jullan sa...

Haha i så fall är jag samma misslyckande, jag läste upp Samhäll A eller något sånt om jag inte minns fel. =)

Frågan är ju bara om jag nu hade ansträngt mig lite hårdare i gymnasiet så hade jag förmodligen kunnat fixa det där betyget direkt..

Alex sa...

såklart!